Timi de muis

Afstudeerproject

Tijdens mijn afstudeerperiode heb ik me bezig gehouden met het maken van een leerzaam bordspel. Het is bedoeld voor kinderen van 6 t/m 8 jaar waarbij ze spelenderwijs om leren gaan met verlegenheid en de acceptatie daarvan. Zowel bij zichzelf als bij anderen. Ik ben gepassioneerd over dat onderwerp, aangezien ik er zelf ook mee kampte en het erg belangrijk vind dat verlegenheid niet langer een blokkade vormt voor de ontwikkeling van een kind. Het spel is uiteraard geen vervanging voor therapie. Het is een hulpmiddel wat gewoon thuis of op school gebruikt zou kunnen worden.

Tijdens het spel stappen de spelers uit hun comfortzone door verschillende opdrachten uit te voeren. Het is verdeeld in drie niveaus en vier categorieën. Het begint makkelijk en wordt gaandeweg wat moeilijker en uitdagender. Het duurt ongeveer 30-45 minuten en heeft 4-8 spelers en een begeleider nodig. Ik zal een korte toelichting geven van het spel.

Handleiding begeleider:

Het spel is bedoeld voor kinderen van 6 t/m 8 jaar. Er is een begeleider nodig die de vragen opleest en het spel in goede banen leidt. Laat de vragen niet door de spelers zelf lezen. Het spel heeft minimaal 4, maximaal 8 spelers nodig.

Let er op dat kinderen hun gedrag en antwoorden niet laten beïnvloeden door dat van andere kinderen!

Het doel van het spel is enerzijds dat kinderen verlegenheid niet meer gaan zien als een negatieve eigenschap, maar gewoon als een gevoel wat iemand heeft, zodat kinderen niet meer oordelen op basis van iemands verlegenheid. Anderzijds is het doel ook dat kinderen tijdens het spelen van het spel uit hun comfortzone durven te stappen.

De spellen zijn gericht op leren luisteren, samenwerken, elkaar respecteren, elkaar vertrouwen, sociale bewustwording, sociale vaardigheden en de comfortzone uitbreiden.

Op die manier is het geschikt voor zowel verlegen als niet-verlegen kinderen.

Speluitleg:

Timi de muis is alleen, maar hij houdt niet van alleen zijn. Daarom wil hij nieuwe vriendjes maken, maar daar is hij te verlegen voor… Hij zou zo graag met vijf andere muisjes die samen aan het spelen zijn mee willen doen.

Gelukkig willen de andere dieren hem daar bij helpen, maar daar hebben ze jou ook bij nodig.

Iedereen kiest een Timipionnetje. Verzamel 6 kaasjes die Timi kan delen met de andere vijf muisjes. Zo heeft elk muisje een kaasje. Als je die allemaal hebt, kun je naar de finish gaan.

Plaats alle opdrachtenkaartjes op het bordspel bij het matchende dier en kleurniveau. Verdeel de kaasfishes over de drie kaasicoontjes op het bord.

Begin in het midden van het bord bij ‘start’. De dobbelsteen bepaalt hoeveel stappen je mag zetten. De icoontjes op de vakjes bepalen van welke stapel je een opdrachtenkaartje mag pakken.

Wie als eerste met 6 kaasjes bij ‘finish’ is, heeft het spel gewonnen!

Er is een uitgebreid onderzoek aan het spel vooraf gegaan. Mijn onderzoek in het kort: Uiteraard heb ik veel boeken en artikels gelezen, filmpjes gekeken etc., maar dat is niet het belangrijkste. Allereerst heb ik contact opgenomen met kinderpsychologen om informatie te vergaren over de omgang met verlegen kinderen. Daarna ben ik mijn doelgroep gaan observeren om er zeker van te zijn dat ik ‘hun taal’ spreek en op de hoogte ben van hun interesses. Om tot een passend beeld en spelstrategie te komen heb ik verschillende spellen met elkaar vergeleken die bij mijn doelgroep en/of onderwerp passen.

De laatste stap was het belangrijkste: uitproberen of het spel werkt. Ik heb het spel getest bij ongeveer 40 kinderen van 4-11 jaar. De jongsten vonden het te moeilijk, de oudsten te makkelijk. De 6-8 jarigen vonden het spel fantastisch en gingen helemaal op in de opdrachten. Na aanleiding van het commentaar van de kinderen en begeleiders heb ik nog een paar aanpassingen gedaan. Ik heb het bijvoorbeeld ingekort en nog wat opdrachten aangepast. Het spel doet goed zijn werk en ik merkte duidelijk verschil in de manier van spelen aan het begin en het eind van het spel. 

Met dit project heb ik mijn studie succesvol af kunnen ronden met een 7 gemiddeld en een 7,8 voor dit onderdeel.